Tijd is vis - 8 tips om efficiënter te vissen


Veel niet-vissers denken bij karpervissen altijd aan ‘luie flikkers’ die de hele dag op hun stretcher liggen. Soms moeten we inderdaad lang wachten, maar het kan ook wel eens zo zijn dat snel handelen op het moment supreme nóg meer vis oplevert. Joachim Stelma geeft een paar snelle tips zodat je meer uit je (vis)tijd kan gaan halen ;).


Joachim: Niet zelden komt het voor dat de karpers maar gedurende een korte periode van de dag te vangen zijn. Denk maar eens terug aan je vissessies: hoe vaak kwam het voor dat het de hele tijd door liep? Ik denk wel vaker dan eens terug aan een sessie met het idee van: “daar had ik meer uit kunnen halen. Die ene dag liep het zo goed, als we toen nog efficiënter konden vissen had ik misschien nog meer dikke vis gehad…” Het ligt niet altijd aan tijd, maar met meer tijd kun je vaak wel méér gaan vangen. Simpelweg omdat je vaker in de ‘aas momenten’ zal gaan vallen.

Soms gaat het ineens hard, dan wil je geen tijd verliezen! Foto: Joery van der Beek

1. Wees geordend

Het klinkt misschien gek, maar een puinhoop kost je vis. Zorg er altijd voor dat je goed voorbereid op pad gaat. Zo ben je nooit iets vergeten en hoef je niet terug naar huis of naar de hengelsportzaak. Een uur later kan de vis je stek al verlaten hebben! Ook je onthaakmat en weighsling moeten uiteraard klaar liggen.

Ook een goed geordende tacklebox en rigs waar je aas al aan zit zijn een meerwaarde voor de ‘snelle visser’.

2. Voer op meerdere tijdstippen

Veel karpervissers voeren ’s avonds, een dag voordat ze een nachtje gaan. Maar, wat als ze inderdaad over je stek komen en het voer al halverwege de nacht of ’s ochtends op is? Als je wil dat de vis nog op je stek is en je snel een aanbeet krijgt, voer dan minder maar vaker!

Voer liever minder, maar vaker. Grote kans dat je maar weinig tijd nodig hebt om je vis te vangen.

3. Zorg voor kant en klare onderlijnen

Ga eens na hoe lang het duurt voordat je lijnen weer in het water liggen na een aanbeet. Vanaf de run totdat alles weer spot-on ligt kan zo een uur duren! Zeker als je op grote afstand vist en je de karper met de boot moet gaan halen. Ik weet nog goed dat we op een water enkel tijdens de donkere uren vis vingen. Vanaf de schemer begon het te lopen en vanaf het eerste licht was het klaar. Dan wil je de tijd wel goed benutten! We visten op grote afstand, zeker 300 meter ver. Op zo’n moment moet je een beaasde onderlijn in de boot klaar hebben liggen, samen met wat stukken lood en een schaartje.

Zorg dat je er klaar voor bent zodra het los gaat. Foto: Darrell Peck

Als je de vis hebt afgedrilt hoef je ‘m nog niet te onthaken. Dat is altijd een gedoe als die nog in het water hangt. Schuif je rig gewoon van je quick changeswivel af en bevestig je nieuwe! Droppen en terugvaren maar. Let wel op de veiligheid van de vis tijdens het varen, het beste hang je ‘m naast de boot met de kop vooruit. Om te voorkomen dat je haakaas uitdroogt, kun je je rig (met aas en al) bijvoorbeeld in een leeg potje pop-ups doen.

Foto: Mark Hoedemakers

4. Steek een vis in de sling

Wacht met fotograferen van de vis totdat je hengel weer spot-on ligt. Niet zelden komt een groepje vissen tegelijk, vandaar ook wel eens dubbelruns! Leg een gevangen karper eerst even in een retainer sling en bevestig deze stevig aan de oever. Zodra je alles weer ligt kun je de buit op de gevoelige plaat zetten.

Leg een vis even weg en vaar eerst je hengel uit. Foto: Sjors Kuiper.

5. Vaar twee hengels tegelijk uit

Als je op grote afstand vist, vaar dan twee hengels tegelijk uit. Je bent ligt dan veel sneller in, én je verstoort de stek maar één keer. Hoe het werkt is simpel: je neemt één hengel mee in de boot, deze vaar je als tweede uit. De eerste hengel leg je op de steun, met de spoel open. Neem het lood mee en doe pas als je bij de stek bent je onderlijn eraan (dit voorkomt een haak in je hand als je beugel plots dicht valt bij het varen bijvoorbeeld). Ik weet nog goed dat ik op een groot meer waar ik wel 300-400 meter uit de kant visten soms al aanbeten kreeg tijdens het uitvaren van de tweede hengels. Hier moest alles snel gebeuren, omdat de productieve uurtjes maar heel kort waren.

Twee hengels tegelijk, richting de pot met goud!

6. Gooi alvast een chod uit

Vaak duurt het een eeuwigheid voordat we eindelijk op de stretcher liggen en een welverdiend biertje kunnen openen. Zonde van de vistijd, zéker als er vis aanwezig is op je stek. Wat mij al vaker vis heeft opgeleverd is het even ingooien van een attractief aasje. Moet je alles nog uitpeilen dan kan het lonen om gewoon een simpele chod uit te gooien. Terwijl jij bezig bent met je kampement in orde maken kan die zomaar aflopen. Wie weet een dikke bonusvis!

Gooi altijd alvast een of twee hengeltjes uit voordat je echt begint!

7. Ken je stekken

Nogmaals, een goede voorbereiding is echt belangrijk. Hoe snel heb jij je hengel weer goed liggen? Wel vaker heb ik meegemaakt dat het slechts een uurtje ‘primetime’ was bij de vissen. Je moet dan inliggen. Een lijnclip kan dan uitkomst bieden, zodat je meteen weer goed ligt. Maar, als je uitvaart, kun je ook markers gebruiken. Dat kan met GPS, maar een simpele H-marker kan ook natuurlijk. In het donker vind je ze terug door simpel reflectietape erop te doen. Hoe eerder je ligt, hoe eerder je weer beet hebt.

Een voerboot kan ook handig zijn wanneer je weer snel wilt vissen!

8. Voer tijdens het drillen

Je moet de vis bezig houden, op je stek houden. Vraag je maat om de voerpijp te pakken wanneer jij aan het drillen bent. Tijdens het oppervlaktevissen kun je goed zien dat andere karpers vaak gewoon doorazen terwijl je hun maatje aan het drillen bent. Maar als er geen voer meer zit kunnen ze ook zo weg zijn.

Voer tijdens het drillen, en vaar ook meteen je lijn weer uit!

Veel succes, namens het KWO team,

Joachim Stelma


 Hopelijk heb je wat aan de tips om ook snel aan de slag te gaan en dus ook sneller een vis in je net te hebben! Volg Joachim ook op Instagram en Facebook.Source link via KWO voor www.karpervijvers.be

Translate »