Als karpervisser ben je graag in de natuur en er zijn kleine beestjes die je met enthousiasme welkom heten: teken! In deze update lees je wat een teek eigenlijk doet en wat het stappenplan is als je gebeten bent!

Bonjour! Deze rakkers wil je niet teveel als 'passagier' op je lichaam dragen!

Bonjour! Deze rakkers wil je niet als ‘passagier’ op je lichaam dragen!


Zo ziet een teek er uit

Deze rakkers lijken op kleine platte spinnetjes. Ze zijn niet groot, slechts 1 tot 3 millimeter, en daardoor zal je ze niet snel opmerken. Teken voeden zich met het bloed van ‘gastheren’. Dat kunnen zijn: zoogdieren, vogels en reptielen, maar ook mensen! Door het opzuigen van jouw bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje.

Bingo! Deze teek heeft het prima naar zijn zin! Snel handelen is nu gewenst!

Bingo! Deze teek heeft het prima naar zijn zin! Snel handelen is nu gewenst!

Hier kun je teken verwachten

Teken houden zich vooral op in hoog gras en struikgewas. Tevens kun je deze bloedzuigende beestjes verwachten in bossen. Onderzoeken van het RIVM en Wageningen Universiteit laten zien dat teken in heel Nederland voorkomen. Zowel in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, maar ook in parken en tuinen.

Schapenteek (volwassen vrouwtje) wacht tot er een geschikte gastheer langskomt. Foto: Coen van Amersfoort.

De hongerige teken klimmen langs de stengels van grassen, planten en struiken omhoog totdat ze op een hoogte zitten waarbij ze eenvoudig op een passerende gastheer kunnen overstappen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de eigen tuin maar uiteraard lopen wij karpervissers een veel hoger risico dan de gemiddelde Nederlander!

Karpervissen is prachtig, maar aan het verblijven in de natuur kleven een aantal risico's.

Karpervissen is prachtig, maar aan het verblijven in de natuur kleven een aantal risico’s.

De teken worden actief bij temperaturen vanaf 5 tot 10 graden. Tekenbeten komen dan ook voor vanaf maart t/m oktober met als hoogtepunt de maanden die nu voor de ons liggen: juni, juli en augustus!

Wil je weten waar de meeste teken voorkomen? Klik dan hier!

Wat doen teken?

Teken zetten zich vast aan de huid van mensen of dieren en voeden zich dus met bloed. De beet is meestal pijnloos, hierdoor kunnen ze uren of zelfs dagen op de huid zitten voordat ze opgemerkt worden. In het overgrote geval zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen omdat ze drager kunnen zijn van de Borrelia bacterie. Die bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. In de Benelux is gemiddeld 20 procent van de teken besmet met de Borrelia bacterie.

De ziekte van Lyme… Wat was dat ook alweer?

Het antwoord is: een ziekte die je écht niet wilt oplopen! De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt en uitsluitend door een tekenbeet in het lichaam terecht kan komen. Na ongeveer drie dagen tot twee maanden (na de beet) kan er een rode ring of blauwachtige vlek op de huid ontstaan.

Oeps, tijd voor een bezoekje aan de huisarts!

Oeps, tijd voor een bezoekje aan de huisarts!

Let op: dit gebeurt niet altijd: ook zonder het verschijnen van de rode ring of vlek kun je de ziekte van Lyme hebben opgelopen.

Symptomen

Aanwijzingen die kunnen duiden op de ziekte van Lyme en de lange termijn gevolgen: rode vlekken, kringen rondom de tekenbeet, griepverschijnselen, met bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In een later stadium is er een verhoogde kans op verlamming van gezichtsspieren, hevige pijnen aan armen of benen, gezichtsvermogen wordt geraakt (dubbelzien of minder scherp), krachtsverlies in de benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, een neiging tot flauwvallen en hartklachten.

Let op: met antibiotica is de ziekte van Lyme meestal goed te behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe efficiënter de ziekte behandeld kan worden.

Martin Post liep een aantal jaar geleden de ziekte van Lyme op:

Ik heb helaas aan den lijve ondervonden hoe heftig de ziekte van Lyme kan zijn. Weken na een tekenbeet kreeg ik stevige hoofdpijnen, concentratieverlies en wekenlang was ik erg moe. Ondanks een dikke antibiotica kuur heb ik er maanden mee gelopen. Ik was altijd in de veronderstelling dat een rode kring een infectie betekent, maar die rode kring heb ik nooit gehad. Het kan dus geen kwaad om je eens per jaar preventief te laten testen op de ziekte van Lyme!

Inmiddels weer 100% de oude!

Martin is inmiddels weer 100% de oude!

Dit moet je doen als je gebeten bent door een teek!

Het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Neem een pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Probeer de teek zo dicht mogelijk tegen je huid beet te pakken en dus niet op het ‘lichaam’ van de teek. Als je een goede grip hebt trek je hem er langzaam uit (zonder te draaien). Vervolgens ontsmet je het wondje met alcohol of jodium.

Het is belangrijk om de huid rondom de tekenbeet in de gaten te houden. Let op het ontstaan van een rode ring of vlek op de huid en wees alert griepverschijnselen zoals hoofdpijn, koorts en pijn in de gewrichten. Als je deze klachten hebt: wees niet koppig en ga naar de huisarts!

Stap 1: de teek beetpakken met pincet.

Stap 1: de teek beetpakken met pincet.

Stap 2: de teek uit de huid trekken zonder deze te draaien.

Stap 2: de teek uit de huid trekken.

Voorkomen is beter dan genezen!

Dus karpervissers, probeer (als het enigszins mogelijk is) te vermijden dat je door hoog gras of door struikgewas banjert. Blijf zoveel mogelijk op de paden en bedek je lichaam waar mogelijk. Daarnaast is het wijs om contact met overhangende planten en bomen te vermijden.

Andere tips: draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek waarvan je de pijpen in je sokken steekt (niet echt sexy, maar wel effectief)! Wil je nóg meer bescherming? Smeer je huid dan in met een insectenwerend middel waar DEET in zit.

Struinen, een mooie manier van karpervissen, maar tussen de 'bush' heb je wél een verhoogd risico op teken! Foto: Roy Haghuis.

Struinen, een mooie manier van karpervissen, maar tussen de ‘bush’ heb je wél een verhoogd risico op teken! Foto: Roy Haghuis.

Nu weten wij als geen ander dat bovenstaande adviezen genegeerd worden zodra er een karper te spotten valt 😉 Dus als je het struikgewas in duikt om lekker te struinen: check daarna goed je lijf op deze kleine bloedzuigertjes!Source link via KWO voor www.karpervijvers.be

Translate »