Ontmaagding op Franse rivieren en kanalen - Vincent van den Abeele


Last minute naar Frankrijk omdat de omstandigheden in Slovenië niet mee zitten, het overkwam Vincent. Niet gaan is geen optie, dus besloot hij om zes dagen het Franse land op te zoeken met de nodige tips van zijn vismaat. Het werd voor Vincent een ontmaagding op de Franse rivieren en kanalen met succes, maar ook enkele tegenslagen. 


Op wat voor watertype zullen we terecht komen?

Vincent van den Abeele vertelt: Normaal zou ik de afgelopen vakantie een trip maken richting Slovenië, maar door het plaatselijke weer was de rivier waar ik heen zou gaan niet bevisbaar. Last minute en met de hulp van Nick, teammakker en tevens echte avonturier in het Franse land, werden plannen gesmeed om een drietal stekken te bevissen gedurende zes dagen. Nick twijfelde geen seconde en deed me direct enkele stekken van de hand. Ik zag het vooral als verkenning voor eventuele sessies in de toekomst. De watertemperaturen zijn namelijk nog niet hoog genoeg om veel trekkende vis te verwachten. Maar we hopen natuurlijk op het beste.

We zijn op alles voorbereid.

Ik voorzie me op elk type visserij, want je weet nooit hoe je moet reageren op de vissen. Dus de wagen wordt volgeladen met zowat alles, voor elke situatie. Van braid tot nylon, unleaded leaders en dikke nylon voorslagen, lood van 50 tot 350 gram en boeisystemen tot chodrigs. Alles gaat mee. Echter qua aas was de keuze allang gemaakt. Vitella van Dream Baits vanwege zijn immuniteit tegen witvis, Voodoo Plus vanwege zijn hoge instantwerking en snelle verteerbaarheid (samen ook minder attractief voor meerval) en enkele potten tijgernoten voor als het subtieler moet.

Ik voorzie me op elk type visserij, want je weet nooit hoe je moet reageren op de vissen.

De trip kan beginnen

Maandagochtend vat ik de trip aan. Tegen de middag kan ik de wagen parkeren langs de oevers van een bruut uitziende rivier. Een onbekende visserij voor mij maar het spreekt me echt aan. De boot, motor en sonar worden meteen boven gehaald en de verkenningsronde begint. Een zeer eentonige bedding met steil oplopende oevers lijken me niet interessant, doch kan ik iets verderop een ondiepe oever vinden waar best al wat wier en lelies op staan. Er is hoop, doch het vooral trekkende vissen zullen zijn die ik hier ga moeten vangen. We geven het een kans. Tegen de valavond liggen drie hengels op scherp en staat de tent. Ik heb de keuze gemaakt om in één schuine lijn de volledige “bodem” te bevissen. Op de ondiepe zone, beneden het talud en langs de vaargeul om de kansen zo hoog mogelijk te houden.

Een beetje turend over het water komt er leven in de brouwerij, echter alles behalve karper. Net voor het compleet wegzakken van de zon kan ik tegen de overstaande oever toch nog een karper spotten. Ze zijn er, echter ver weg en onbereikbaar door scheepvaart, maar toch ook dichtbij in dit rivierenstelsel. De nacht vliegt voorbij en s’ochtends geniet ik van de omgeving met een kop koffie. Ik beslis om het toch nog een nacht te geven alvorens verder te trekken naar de tweede stek. Nick ving hier namelijk echter al zeer mooie vissen en ook aantallen, dus wie weet komen ze in de loop van de dag of nacht nog wel langs. Het mocht echter niet baten en na veertig uur beslis ik om alles in te laden en richting de tweede stek te gaan.

Helaas nog geen actie.

Op naar de volgende stek

Woensdagmiddag arriveer ik en alweer maak ik eerst een rondje met de boot. Er werd gezegd dat er wel enkele obstakels zouden liggen dus deze ga ik zoeken. Op de side- en downscan zag ik al snel enkele dikke blokken puin liggen met zelfs enkele vissen erlangs. Het ziet er veelbelovend uit en ik wil alles zo snel mogelijk klaar hebben. De kruiwagen maakt overuren… De stekken voorzie ik van enkele kleine schepjes vitella, voodoo plus en mengeling van tijgernoten die rijkelijk overgoten zijn met dip en minamino. De vloeistoffen voeg ik toe om snel een geurspoor te krijgen welke wordt meegedragen door de stroming. De minamino fungeert daarbij ook nog eens als eetlustopwekker waardoor aanwezige vissen sneller de behoefte hebben om te eten.

De bodem ligt bezaaid met rotsblokken.

De rigs worden voorzien van een snowman met fel gekleurde pop-ups om zo een snelle respons op het haakaas te krijgen. Tegen de late middag kan ik genieten van de stralende zuiderse zon en niet veel later komt er al een eerste aanbeet van de hengel bij de obstakels. Gelukkig is alles voorzien van stevige voorslag, drijvers en een grote klomp lood want de vis schuurt meteen langs enkele blokken. Door gebruik te maken van drijvers en weinig druk te zetten kan de vis tussen de blokken zwemmen en volgt de lijn verticaal mee, hierdoor heb ik veel minder kans op lijnbreuk. Ik vaar zonder veel druk te zetten richting de vis.

De eerste aanbeet en gelijk…

Zenuwslopende minuten vliegen voorbij, de vis is amper van de bodem te krijgen en neemt af en toe een run alsof er dynamiet van onder zijn vinnen losbarst. Na veel pompwerk, zweetdruppels op het voorhoofd, schietgebedjes en knikkende knieën kan ik het net schuiven onder een brute schubkarper die misschien wel de 20 kilo aantikt. Eenmaal op kant maak ik snel een korte video voor m’n maatje en bedank hem nogmaals voor alle hulp. Ik verwijder de haak en merk op hoe dik en ongeschonden de lippen wel niet zijn, hiervoor kwamen we. Wat een brute vis als start. De vis klokt af ver boven de 20 kg, bijna een vijftiger zelfs. Boven mijn verwachtingen uit eigenlijk, maar wat een rug en bouw ook. Het komende uur zit ik nog na te genieten en met knikkende knieën kan ik nog steeds niet geloven wat voor brute vis er net passeerde.

Wow wat een goed begin!

Verder die dag gebeurt er niets meer, ook geen springende vissen. Maar ik wist dat ik langs een holding area zat en dat gaf me goede hoop. De dagen die volgen (drie nachten) kan ik nog enkele mooie 15 kg plus vissen vangen en ik waan me echt in het paradijs. Echter de laatste avond blijken de oeverbewoners verderop hun tuinen te snoeien en kan ik nog amper de stokken te water houden. Takken, riet en bijna volledige struiken, het passeert allemaal de revue en ik moet telkens alles met de boot terug op scherp leggen. Soms heb ik het nog maar net gedaan en als ik me omdraai zie ik alles alweer opzij schuiven…

De dagen die volgen kan ik nog enkele mooie 15 kg plus vissen vangen en ik waan me echt in het paradijs.

Ik probeer alles, tot zware toploden toe, maar niets kan me helpen. De takken blijven in mijn lijn drijven. Laat in de nacht kan ik pas gerust slapen en liggen de hengels op scherp voor de eerste productieve ochtenduurtjes. Ik word wakker met het eerste zonlicht op de tent en merk op dat het erg stil was tijdens de ‘goede’ periode. Ik bekijk de hengels en merk op dat er iets meer stroming staat, maar alles lijkt nog oké. Enkele uren later rommel ik alles op om richting stek drie te gaan en daar nog twee nachten te maken. Echter bij het opruimen liggen twee hengels volledig vast en ook nog takken in de lijn. Pffffff wat gedoe toch…

De laatste stek

Enkele uren later staan we aan stek drie en alles is compleet anders, het blijkt dat de natuur plaats heeft gemaakt voor industrie tijdens het laatste jaar. Een andere kanaalstek iets verderop  wordt bekeken maar de locals waren ook reeds aanwezig. Ik ga zelf nog wat op zoek, maar na zes uur karren en enkele bezette, onbevisbare of zelfs onbereikbare stekken beslis ik er de brui aan te geven. Ik ben ondertussen enorm opgejaagd door het verkeer en mijn slechte zet om in het weekend te verkassen.

Eenmaal thuis, gekalmeerd, geniet ik nog volop na van het avontuur en besluit dat ik me niet gewonnen geef en de volgende plannen worden reeds gesmeed. De natuur, de belevenis, het avontuur en de vangsten zorgden er voor dat ik deze trip niet snel zal vergeten. Misschien een nieuwe kijk op mijn visserij waar de focus de laatste jaren vooral lag bij lokale vijvers, meren en Franse binnenzeeën.  Geniet van je visserij en probeer af en toe eens wat anders.

Vincent van den Abeele


Ook met Dream Baits aan de slag? Check de website voor meer informatie en bestellingen. Om op de hoogte te blijven van de avonturen van Vincent kun je hem volgen op Instagram.Source link via KWO voor www.karpervijvers.be

Translate »