KWO Rigtalk: De laatste meters van: Peter Vlasveld


In deze nieuwe rubriek laten we de favoriete laatste meters van bekende vissers zien. Hoe zouden zij vissen als ze slechts één of enkele materialen mochten kiezen? In deze eerste aflevering geeft PB Products man Peter Vlasveld jullie een kijkje in de belangrijkste schakels aan het uiteinde van zijn lijn…


Peter aan het woord: In principe gebruik ik in 80% van de gevallen exact dezelfde montage. Een Hit ’n Run systeem met wartellood gecombineerd met Silk Ray materiaal als leader. Qua onderlijn kies ik in de meeste gevallen voor een standaard (in mijn ogen) basic line aligner rig. Ik ben een liefhebber van Jelly Wire echter hebben we bij PB Products sinds kort ook Silk Wire in het assortiment. Deze zinkt zo belachelijk hard en is zo soepel dat ik het graag even onder de aandacht breng.

In principe gebruik ik in 80% van de gevallen exact dezelfde montage…

Silk Wire is naast Jelly Wire mijn favoriete onderlijnmateriaal.

Eigenlijk is het niet de laatste meter, maar in mijn geval ietsjes meer. Want ik gebruik doorgaans een leader van circa een meter. Met Silk Ray als leadermateriaal weet ik altijd zeker dat de laatste meter als een baksteen zinkt en alle contouren van de bodem aanneemt. De laatste meter is namelijk het gedeelte waar de karper zal rond snuffelen voordat hij zich vergrijpt aan je haakaas.

Silk Ray volgt perfect de contouren van de bodem. Shield is beter wanneer er veel obstakels aanwezig zijn.

Naar mijn ervaring is Silk Ray dan ook de beste combinatie voor het Hit ’n Run systeem, omdat de leader zeer soepel is zal deze perfect door de clip glijden bij een harde aanbeet of in het ergste geval een lijnbreuk. Zodat alles verloren gaat en de vis alleen rond zwemt met de onderlijn. Mochten er obstakels of taluds, stenen of andere narigheid aanwezig zijn dan kies ik vaak voor Shield als voorslagmateriaal.

Omdat de leader zeer soepel is zal deze perfect door de clip glijden bij een lijnbreuk. Zodat alles verloren gaat en de vis alleen rond zwemt met de onderlijn.

Rondom de Hit ’n Run-clip kies ik graag voor tungsten tailrubbers en tungsten anti tangle sleeves. De tungsten serie zorgt naar mijn idee ervoor dat echt alles plat op de bodem ligt en de tungsten tailrubbers zijn ook iets strakker en stugger waardoor je niet onnodig je lood kan verliezen bij een dril. Maar nog net flexibel genoeg om het lood te lossen als die ergens achter blijft hangen.

Wat jullie waarschijnlijk al opvalt is dat alles in dezelfde kleurstelling is. Namelijk wier groen (kleur weed van PB).

Eigenlijk probeer ik altijd erachter te komen met welke kleurstelling ik te maken heb. En vaak is dat weed (groen) of silt (bruin). En bij uitzondering gravel (zandkleur met licht bruin). Zo ook voor mijn onderlijn materiaal. Als wartel gebruik ik altijd de Hit ’n Run Flexi Speed Swivel. Erg makkelijk om snel rigs te wisselen met een anti tangle sleeve en de swivel geeft mij veel bewegingsvrijheid bij het werpen of uitvaren.

Alles in dezelfde kleuren én afzinkend naar de bodem.

Ik ben erg van de details en wil echt dat alles op de bodem ‘geplakt’ is. Daarom verzwaar ik mijn onderlijn met een Contraliner. Deze heeft als bijkomend voordeel dat er een contragewicht is om de haak te zetten. Het bevordert het indraaien van de haak doordat deze naar beneden wordt getrokken. PB heeft de Contraliners in meerdere gewichten, ik gebruik doorgaans de middelste maat van twee gram. Geen geklooi met putty en je kan ze gewoon hergebruiken. In onderstaande video geef ik uitleg over de Contraliners.

Ik ben erg van de details en wil echt dat alles op de bodem ‘geplakt’ is.

Het ziet er misschien een klein beetje lomp uit maar je zal je verbazen wat de opwaartse druk in het water doet met een klein stukje putty. Bijna niks dus. Een Contraliner vanaf een gram zorgt pas voor tegengewicht. De haakpunt zet zich meteen in de onderlip en door het gewicht van het (werp)lood zal de haak zich nog dieper penetreren.

De Contraliners zorgen ervoor dat de eerste prik meteen goed raak is.

En dan gaan we naar de laatste centimeters, de allerbelangrijkste van je laatste meter! Want je haak moet draaien en prikken. En daar draait het bij mij ook om 😉. Ik ben absoluut een fan van Super Strong haken en dan bedoel ik de originele Super Strong haken van PB Products. We hebben ook de Super Strong Aligner maar de originele heeft een iets langere steel.

Je haak moet draaien en prikken. En daar draait het bij mij ook om 😉.

Op de haak bevestig ik een korte Line Aligner. Korte line aligners zijn voor haken met een lange steel en lange line aligners voor haken met een korte steel. Het principe van een line aligner is het verlengen van je haaksteel. Hoe langer de steel hoe sneller de inhaking. Echter een te lange haaksteel kan sneller doorbuigen (zoals een long shank). Door een line aligner te gebruiken verleng je je haaksteel maar zonder in te leveren op de kracht van je haak.

Zoals je op de foto kunt zien bevestig ik in de bocht van de haak een kleine rig ring welke ik met een simpele knoop vast maak aan de hair. Je kan hier ook een stukje tube, knoop of rubbertje gebruiken maar ik kies altijd voor een ringetje. Ze noemen dit ook wel eens het ‘blowback principe’ maar ik vind dat bull shit. Niks blowback, prikken moet ie!

Niks blowback, prikken moet ie!

Vanaf het ringetje tot de boilie houd ik een tot tot anderhalve cm afstand. Tot het begin van de boilie bedoel ik dan. Ik ben namelijk een boilie-visser en zal niet snel gaan klooien met particles, nep aas of andere trucjes. Ik voer met boilies, zij vreten boilies dus ik vis met boilies. Tot slot hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen dat je altijd moet checken of je haakpunt scherp is of soms een vijltje er langs moet halen. Een scherpe haak prikt en een botte haak niet.

Jullie zullen je dan ook wel afvragen waar ik de overige 20% mee vis en dat is dan toch wel de chod en bijvoorbeeld een rig meer afgestemd op moeilijkere omstandigheden, zoals een fluor carbon combi rig of iets dergelijks. Maar zoals gezegd in 80% van de gevallen kies ik voor deze basic line aligner rig en tungsten materiaal om alles plat op de bodem te krijgen. Dit is mijn laatste meter, ik hoop dat ik jullie hiermee een kijkje heb kunnen geven in mijn aanpak.

Peter Vlasveld

P.S. Geen zin om te knopen? De Basic Line Aligner Rig is ook als ready made rig verkrijgbaar bij jouw winkelier.


Meer van Peter Vlasveld? Volg hem dan op Facebook, Youtube en Instagram! Voor alle genoemde producten check je de website van PB Products. 

Voor meer moois volg je Vlassie op de sociale media platforms.Source link via KWO voor www.karpervijvers.be

Translate »