Nostalgie in eigen land - Fish of a Lifetime van Erwin Vos


Iemand waar we veel respect voor hebben bij KWO is fanatieke rasvisser Erwin Vos. Deze levensgenieter vist in zowel binnen- als buitenland en heeft altijd een lach op zijn gezicht, of hij nou blankt of vangt. Al tientallen jaren draait hij mee in de scene, dit keer gaan we terug in de tijd naar zijn Fish of a Lifetime.


Erwin vertelt: In het leven moet je vooruitkijken is mijn motto, daar ligt de toekomst immers, maar op verzoek van KWO wil ik nog wel even achteromkijken.

Van jongs af aan ben ik te vinden aan de waterkant, want tijd voor school had ik niet. Dit vaak tot grote ergernis van mijn ouders, want er moet toch wel wat van je terechtkomen in het leven! En juist die 6 jaren MAVO-studie werden de basis voor mijn gedrevenheid en zoektocht naar karper. Mijn huiswerk bestond dan ook uit het zoeken naar wateren waar de karper zich bevond, tot op heden heb ik er voordeel mee behaald en ondertussen ook nog directeur geworden whahaha.

Sommige vangsten worden gevierd met een flesje champagne.

Dat huiswerk bleef hetzelfde tijdens mijn werk later, waar ik toegang had tot het kadaster. Hierdoor kon ik zien wie de eigenaar van een bepaald stuk grond is (uiteraard gelegen aan het water) en betere visstekken kiezen. Als ik wat moois zag trok ik de stoute schoenen aan en trad ik in contact met de nodige eigenaren. Het duurde niet lang voordat ik iemand trof welke mij wist te vertellen dat hij zomers altijd van die grote vissen tussen de waterplanten zag liggen, met ruggen zo breed als een tractorband. Die nacht was voor mij the longest day.

Elk jaargetijde was ik daar te vinden, in weer en wind.

Vanaf dat moment ben ik daar begonnen met vissen. Elk jaargetijde was ik daar te vinden, in weer en wind. Ik ving een hele reeks mooie vissen en allemaal schubkarpers. Om mij heen waren er andere karpervissers die ook regelmatig spiegelkarpers vingen, maar ik niet helaas… De bewuste vrijdagavond was het zo mistig dat ik mijn handen aan het stuur bijna niet meer zien kon. Ik had tegen mijn vrouw gezegd: ‘Ik hoop dat ik nu na al die jaren eens een spiegelkarper vang en laat het dan ook een vette bak zijn.’
Nadat ik mijn lijnen uitgevaren heb in de mist, uiteraard gebruikmakende van een dieptemeter met GPS, niet alleen handig maar ook nog eens veilig om de weg terug te vinden, kon het wachten beginnen.

Mijn Fish of a Lifetime, een spiegel van 23,5 kg.

Na een paar uur een trage oploper en…hangen, de boot in en het gevecht begon! Hoelang ik aan het drillen was weet ik niet meer, want daar had ik mijn hoofd ook niet naar staan. Dat beest moet het net in. Allemachtig, het lijkt wel een meerval die me op sleeptouw neemt. Beetje voor beetje kwam de vis dichterbij totdat ik het net onder de vis kon schuiven naast de boot. Ik tilde het net omhoog, maar kon het niet goed zien. Ik streelde over de flank van de vis,….tis niet te geloven…een spiegel! Yes, yes, yes. En wat een bak zeg, niet normaal. Amper te tillen. Aan de kant gauw een bewaarzak gepakt en de vis erin. Nu eerst de weegklok pakken, shit, die ligt thuis in de schuur. Heb ik weer. De telefoon gepakt en vriend Pieter van de Werfhorst gebeld, die zat immers enkele kilometers verderop te vissen. Voicemail, voicemail. Ik heb wel 40 keer gebeld!

Yes, yes, yes. En wat een bak zeg, niet normaal. Amper te tillen!

Nadat de nodige foto’s werden gemaakt, gaf ik deze Fish of a Lifetime zijn vrijheid terug.

De volgende ochtend belde Pieter op: ‘Was ist los Albert? ‘Ik heb een bak van een spiegel maar geen weegklok.’ ‘Ik kom eraan’ zei Pietje. Pietje eenmaal aangekomen op de stek, tilde ik de bewaarzak op, we zagen beiden bij daglicht deze bak van een spiegel. We waren er stil van…Wat een varken zeg. De vis werd in de sling gehangen en na aftrek van de sling, gaf de weegklok(unster) 23,5 kg aan. Nadat de nodige foto’s werden gemaakt, gaf ik deze Fish of a Lifetime zijn vrijheid terug.

Enkele vismaten kwamen met gebak en champagne om dit gezamenlijk te vieren. Zeker in deze tijd was een veertiger echt een megavis!

Nog geen 2 jaar na dato ving ik op datzelfde stuk water, vlak voor kerst een bak van een schubkarper, 23 kg. Mijn kerstkado voor dat jaar! Enkele vismaten kwamen met gebak en champagne om dit gezamenlijk te vieren, Rob Delgeijer kwam helemaal uit Kekerdom met een fles champagne. Ook hij wilde foto’s maken van deze mooie schub, maar er zat geen kaartje in zijn toestel, oeps! Zeker in deze tijd waren dit soort kaliber vissen echt bijzonder.

Voor mij was het een kerstkado, een dikke schub van 23 kg.

Ik heb vele vissen mogen vangen tot op heden en ben nog steeds enorm gedreven, maar deze 2 karpers zijn om nooit te vergeten. Zodat later als ik oud zal zijn en traag en het leven beter door heb dan vandaag, ik mijn ogen sluit en oproep uit mijn geest, deze karpers zoals die er ooit eens zijn geweest.

Geniet langs de waterkant!

Erwin Vos


Volg Erwin ook op Instagram. Benieuwd naar de vorige Fish of a Lifetime? Klik dan hier.Source link via KWO voor www.karpervijvers.be

Translate »