Het leven gaat niet altijd over rozen, en vissen ook zeker niet. Het gezegde wordt in dit artikel maar weer eens bevestigd door Michael Aubry. Tijdens een (hele) vroege voorjaarsessie is het niet gemakkelijk om de vissen tot azen aan te zetten, maar toch weet Michael het maximale uit de sessie te halen!


Michael aan het woord: Februari  2019 was een bijzondere maand. Enkele weken na het mega-carpevent in Zwolle begon de zon immers al vurig te schijnen. Temperaturen overstegen meerdere malen ruimschoots de kaap van vijftien graden. Het karperbloed begint dan automatisch sneller te stromen! Er was een onweerstaanbare drang aanwezig om naar het water te trekken. Door omstandigheden kon ik me onverwacht vrijmaken. Na een kort overleg met het thuisfront wordt de eerste trip halsoverkop uitgestippeld.  De sessie zal van start gaan op zondag 3 maart.

De februari-sessie zou niet gemakkelijk gaan worden…

Ik besef maar al te goed dat deze sessie qua resultaat aan een zijden draadje hangt. Werkelijk alles zal uit de kast moeten worden gehaald! Ik heb de gewoonte om dagelijks het weerbericht te volgen van de streek die ik ga bezoeken. Het tweede deel van februari was ook daar ongekend warm, waardoor ik goede hoop heb voor de watertemperatuur. Bij aankomst kan ik haast niet wachten om het water te meten en tot mijn verbazing wordt er al een temperatuur van 10 graden vastgesteld. De weersvoorspellingen voor de komende week zijn eveneens gunstig! Een strakke zuidenwind met temperaturen tussen 12 en 16 graden Celsius, afgewisseld met zon, wolken en buien.

De weersvoorspellingen voor komende week zijn gunstig!

Verkenning

Naast het gegeven dat er misschien enkele vroege bonusvissen kunnen worden opgetekend, lijkt het me eveneens een ideale gelegenheid om het water grondig te verkennen met oog op de jaarlijkse grote voorjaarssessie in de maand april. Eén van mijn grootste uitdagingen zal zijn om een aantal aanknopingspunten proberen te vinden met betrekking tot holding area’s van de vissen, de onderwatervegetatie en het diepteverloop op niet eerder verkende stekken. Het spreekt voor zich dat dit me een aantal cruciale voordelen kan opleveren!

Kennis over waar, wanneer en hoe je op een water moet vissen zijn de sleutel tot succes!

Om de sessie te beginnen neem ik ongeveer zestig kilogram boilies uit het gamma van Exclusive Baits mee. Dit lijkt me ruimschoots voldoende voor deze periode van het jaar. Door verschillende omstandigheden opteer ik steevast voor birdfood-aas, doch met een gevarieerd karakter. Ik meng regelmatig verschillende soorten door elkaar. De befaamde ‘Pizza’ boilie, de gereputeerde ‘Special K’ en de klassieke ‘Birdfood Scopex’ behoren tot mijn vaste keuze.

Vertrouwen hebben in je aas is belangrijk!

Opties overwegen

Het weermodel geeft tot donderdag een sterke zuidwester aan met pieken tot  acht à negen beaufort. Dit sluit jammer genoeg een aantal mogelijkheden volledig uit. Het meest ideale scenario, vol  in de wind gaan zitten, is nagenoeg onmogelijk en al helemaal omdat ik er voor altijd kies om alleen te vissen. Ik bevis de eerste nacht een stek die me in het najaar van 2018 tal van grote vissen heeft opgeleverd. De bedoeling is om de komende drie à vier dagen telkens een andere plaats te bevissen. Dat biedt me de beste gelegenheid om het water te onderzoeken. Het idee om vanaf donderdag plaats te nemen in de windhoek speelt nu al in mijn hoofd.

Al in de eerste nacht komt er een vis op de mat!

De eerste nacht levert meteen een eerste vis op. Een mooie spiegelkarper van om en nabij de zeventien kilogram neemt de lijn meterslang op sleeptouw. De hengel werd kort onder mijn eigen kant gelegd, wat me de mogelijkheid geeft om de krachtpatser vanaf de kant uit te drillen. Wanneer de vis uitgeteld in het net ligt komt het plotseling met bakken uit de hemel. Ik bedenk bij mezelf dat er nog wel meer mooie vissen zullen volgen deze week, dus ik ontdoe de vis van de haak en geef hem meteen zijn vrijheid terug. Foto’s zijn leuk en geven een impressie van mijn visserij, maar niet alle vissen hoeven gefotografeerd te worden. Zeiknat vlucht ik terug de brolly in.

De JRC Stealth Brolly biedt bescherming tegen de regen!

Zwijgende radar’s

’s Ochtends wordt in een mum van tijd ingepakt en koers gezet naar de volgende locatie, een tweetal kilometer verder op. Voordat ik plaats neem op de volgende stek, waar ik vooral op grotere afstand zal vissen, neem ik de tijd om nog een aantal andere interessante stekken lichtjes aan te voeren.

Voordat er koers wordt gezet naar de volgende stek, wordt er nog even gevoerd!

Voeren is in dit stadium van het jaar een relatief begrip. Desalniettemin ben ik me er wel van bewust dat de vissen met een watertemperatuur van 10 graden al goed geactiveerd zijn. Er wordt een drietal kilogram balletjes gevoerd in een windluwe zone met een diepteverloop van drie tot vijf meter. Het is de bedoeling om hier de komende dagen minstens een periode van vierentwintig uren mee te pikken.

Voeren is in deze tijd van het jaar een relatief begrip.

Derde locatie

Ik kan ondertussen terugkeren naar de tweede locatie. Daar dien ik de set-up volledig om te stellen. Er zal worden gevist op afstanden tussen driehonderd en vijfhonderd meter. Spoelen met nylon worden ingewisseld voor braid. De hengels worden klaargestoomd en rond het middaguur uitgelegd. De radars blijven inactief tot de volgende dag. Ik kan geen enkele actie waarnemen! Logischerwijs beslis ik om wederom een andere plek te gaan bevissen.

Er word top deze stek op grote afstand gevist, dus de spoelen worden verwisseld!

Het weer is volledig omgeslagen. De zon wordt ingeruild voor regen en dit zal komende dagen nog even zo doorgaan. Ik begin langzaamaan te denken dat het besluit om deze erg vroege voorjaarssessie te maken niet één van mijn beste ideeën was… Ondanks de dalende watertemperatuur besluit ik om toch door te zetten. We zijn inmiddels halverwege en ik heb nog drie nachten vistijd over.

Ondanks de tegenslagen besluit ik door te zetten!

Wind op de kant…

Om de laatste periode alsnog met enig perspectief te kunnen afsluiten ben ik van plan om de andere zijde van het water te gaan bevissen. De wind, afkomstig uit het zuiden, beukt al dagen lang op deze oeverzijde. In dergelijke omstandigheden is er van vissen geen sprake! Golven rollen over het water en ik ben genoodzaakt om aan de windvrije oever te blijven. Wanneer de wind kalmeert en overgaat in een stevige bries besluit ik het er toch op te wagen.

Die kant van het water ziet er interessant uit!

De lijnen worden op vier totaal verschillende stekken uitgelegd. Onder moeilijke omstandigheden slaag ik er alsnog in om alles tijdig klaar te hebben. Er wordt gevist onder het kantje, op een afstand van pakweg veertig meter en twee hengels op middellange afstand. De laatste twee rigs worden gepositioneerd achter een richel met een verloop van twee naar vier meter diepte. Deze hoek van het water laat zich typeren door de talrijke aanwezigheid van kreeftjes, mosseltjes en ander natuurlijk voedsel. Dit heeft uiteraard een bijzondere aantrekkingskracht!

Zouden de vissen naast het natuurlijke voedsel de pop-ups van Michael ook kunnen waarderen?

Spectaculaire nacht

De eerste aanbeet laat niet lang op zich wachten. De wind is ondertussen weer aangewakkerd, maar wonderbaarlijk genoeg lukt het me toch om de boot in de richting van de vis te navigeren. Dansend op de golven beleef ik een spectaculaire dril met een op het eerste zicht erg stevige schubkarper. In dergelijke omstandigheden een vis landen is geen makkie. Het vergt heel wat stuurvermogen om de boot dusdanig te plaatsen dat de vis zich voor de boot in de windzijde bevindt. Op die manier wordt de boot voortgestuwd in de richting van je vis, en niet andersom.

De eerste aanbeet laat niet lang op zich wachten!

Doorweekt van opspattend water wordt er opnieuw koers gezet naar wal. Voor de tweede vangst van deze sessie mag ik een gewicht van net geen vierentwintig kilogram noteren! Diezelfde nacht volgen er nog drie andere aanbeten. De vissen wegen tussen de vijftien en achttien kilogram, alleen de laatste aanbeet kan ik helaas niet verzilveren.

Een schub van bijna 24 kilo vind zijn weg naar Michael’s landingsnet!

Na deze spectaculaire nacht hoop je om alsnog een mooi einde te kunnen breien aan deze trip. Het weer slaat echter opnieuw om. In een mum van tijd valt de wind volledig weg en wordt het wateroppervlak een spiegel. De nacht verloopt zonder enige actie. Ik leg me stilaan neer bij de situatie, maar hoop stiekem op nog één goed moment in de afsluitende uurtjes. Op een verdwaalde schubkarper na wordt de sessie uiteindelijk beslecht met slechts vijf gerealiseerde vangsten.

Hoewel de omstandigheden behoorlijk taai waren, wist Michael toch enkele vissen te verleiden.

Terugblikken met perspectief

Achteraf bekeken durf ik te concluderen dat het wellicht beter was geweest om deze sessie niet zo vroeg in het jaar te plannen. Het enthousiasme was ditmaal sterker dan het gezond verstand! Ik plan elk jaar in het voorjaar twee karpertrips. De eerste grote sessie van twee weken is in de maand april. De tweede sessie (waar ik ongeveer een week tijd ter beschikking heb) is nooit ruim op voorhand gepland, waardoor ik kan inspelen op de omstandigheden op dat moment.

Achteraf was het beter geweest om deze sessie niet zo vroeg te plannen.

Lang tijd om na te denken is er echter niet. Begin april staat de belangrijkste voorjaarssessie al in het verschiet. Een halve maand aan het water vertoeven en dat in één van de mooiste periodes van het jaar. Er zijn ergere dingen die je kunnen overkomen.

Er liggen nog genoeg mooie avonturen in het verschiet. Op naar de volgende sessie!

Ik heb de laatste jaren een gewoonte opgebouwd om verslag uit te brengen over elke sessie. Dat het niet alleen goednieuwsverhalen zijn, toont dit artikeltje nog maar eens aan. Ook wanneer het even minder gaat, moet je dat durven uiten en daaruit gepaste conclusies proberen te trekken.

Ook wanneer het minder gaat, moet je dat durven uiten!

Tijdens een sessie post ik regelmatig updates op sociale media. Aarzel niet om dit even te checken, zodat je op de hoogte kunt blijven van mijn avonturen! Mijn Facebookaccount vind je HIER. Op het ogenblik dat ik deze publicatie afsluit ligt de grote sessie al achter de rug. Ik kan jullie verzekeren dat de mindere resultaten, ruimschoots werden goed gemaakt!

Michael Aubry


Meer weten over de producten die Michael gebruikt? Check dan de website van JRC en Exclusive Baits en bekijk ook de Facebookpagina van JRC en Exclusive baits!

 Source link via KWO voor www.karpervijvers.be

Translate »