KWO Rigtalk: Basics van Bodemaas - Bart van Bezouw - Deel 1


In dit drieluik vertelt Korda man Bart van Bezouw ons meer over de basics van bodemaas en de aanpassingen die je hier als visser in kunt maken. Met deze kennis stoom je jezelf klaar voor iedere situatie aan de waterkant, dus lees hieronder snel verder!

Bart heeft graag alle spullen voorhanden om tijdens de sessie de noodzakelijke aanpassingen te kunnen doen!


Bart aan het woord: In de hedendaagse karpervisserij zijn rigs misschien wel het meest besproken onderdeel van onze uitrusting. Elk jaar weer verschijnen er nieuwe onderlijnen op de markt waarvan geclaimd wordt dat het dé beste vangende onderlijnen zijn. Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik niet geloof in een onderlijn die in elke situatie de best vangende onderlijn is. In mijn beleving zal je met de best vangende onderlijn vissen wanneer je deze aanpast aan de specifieke situatie. Om dit te kunnen doen zal je moeten kunnen beredeneren wat er onder water gebeurt, welk effect dit heeft op het aasgedrag en hoe je jouw onderlijn zo kan aanpassen dat je meer vissen haakt en minder verspeelt.

Met een eenvoudige rig kun je vaak weinig fout doen. Maar is dat ook de meest geschikte rig op dat moment?

In deze artikelen reeks zal ik jullie meenemen in mijn gedachtes aangaande de werking van bodemaas onderlijnen en de aanpassingen die je hierin kan doen. Hopelijk zullen deze basics jullie op weg helpen om tijdens jullie visserij de aanpassingen te kunnen doen die nodig zijn om zoveel mogelijke mooie karpers te vangen!

In deze artikelen vertel ik meer over de werking en de mogelijke aanpassingen van bodemaas!

Aasgedrag

Om de werking van een onderlijn te kunnen begrijpen zullen we allereerst wat moeten weten over het aasgedrag van de karper. Een vis die zonder stress in een natuurlijke setting aast zal een klein stukje boven de bodem zweven om vervolgens de kop te laten zakken richting de voedseldeeltjes die ze op willen nemen. Vervolgens opent de bek van de vis waarna hij een sterk vacuüm creëert in zijn bek en de voedseldeeltjes naar binnen zuigt. De bek zal hierna sluiten en de vis zal zich weer oprichten naar horizontale positie. Zodra de vis zicht opricht/verplaatst zal de onderlijn strekken en de haak vlees pakken.

Deze vis kwam van een groot water met relatief weinig hengeldruk. Hierdoor vertonen de vissen veelal natuurlijk aasgedrag.

Er zijn een aantal factoren waardoor aasgedrag verandert:

Manier van voeren

Hoe compacter het voer ligt, hoe minder de vis zal bewegen tijdens het azen. Ze hoeven immers amper te bewegen om van aasdeeltje naar aasdeeltje te zwemmen. Ga je het voer verspreiden, dan zal de vis meer moeten bewegen.

Hoe compacter het aas ligt, hoe minder de vis zal bewegen.

Hengeldruk

Onder invloed van hengeldruk benadert een vis het aas/voer vaak anders, wat invloed heeft op het aasgedrag. Voorbeelden van veel voorkomend gedrag wat ik heb kunnen waarnemen:

  • De vissen cirkelen een tijd rond/boven het voer voordat ze één enkel aasdeel opnemen. Dit herhalen ze vervolgens net zolang tot de stek leeg is. Ze lijken hierbij te kunnen detecteren wat het haakaas is;
  • De vissen azen heel traag waarbij ze hun kop en lichaam amper bewegen. Hierdoor kunnen ze onveilige situaties (bijvoorbeeld het haakaas) makkelijker detecteren en hierop reageren.

Hengeldruk heeft een grote invloed op het gedrag van vissen.

Voedselnijd

Voedselnijd ontstaat wanneer er concurrentie ontstaat op het voer. In de meeste gevallen wanneer meerdere karpers op het voer aan het azen zijn. Om zelf zoveel mogelijk op te eten zullen karpers sneller, met meer lichaamsverplaatsing en minder bedachtzaam het aas opnemen.

In het volgende deel gaat Bart dieper in op onder andere de haaktypes die je kunt gebruiken.

Met de bovenstaande informatie kan je vervolgens na gaan denken over de te gebruiken materialen en de invloed die deze op de daadwerkelijke onderlijn hebben. In het volgende deel gaan we daar wat uitgebreider naar kijken!

Tot volgende week!

Bart van Bezouw


Wil je meer weten over de materialen die Bart inzet in zijn eigen visserij? Bekijk dan de website van Korda en vergeet ook niet om de Facebookpagina te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!Source link via KWO voor www.karpervijvers.be

Translate »