Weet jij al wat voor aas je gaat gebruiken de komende maanden? Sven en Dick  van TTB Baits in ieder geval wel! In dit artikel vertellen zij hoe hun voorjaar verliep en wat ze de komende periode gaan uitspoken.


Sven vertelt: Zoals inmiddels al voor velen wel duidelijk is komen mijn plannen zelden tot hun recht. Al naar gelang het traject vordert krijg ik vaak weer nieuwe ideeën waardoor een nieuwe afslag zo is genomen.

Lekker vanuit de boot vissen met kans op mooie vissen.

Na een verregende voorjaarssessie met enkele vissen worden de plannen gemaakt. Voor dit seizoen wat na de paai een beetje begint zal het voor mij vooral op de boezem rond mijn woonplaats gebeuren. Lekker vissen vanuit de vorig jaar aangeschafte boot, vooral weer met een ‘hit ’n run stijl’ visserij. Snel wat voeren, één a twee dagen maximaal en dan korte nachtjes vissen. Nooit lang op dezelfde stek maar vooral ook op de momenten dat het interessant wordt.

Kans maken op mooie vissen is meer dan genoeg voor mij.

In de zomer is het vaak (d)ruk met de (recreatie)vaart en dus ben je aangewezen op periodes met iets minder weer en lekkere stevige wind. Dat houdt de meeste mensen wel thuis op dat moment en het grote voordeel is dat de vissen vaak los gaan na een periode van inactiviteit door het warme weer.

Scheepvaart in alle vormen en maten maakt het vissen soms wat lastig en onhandig.

Op aasgebied maak ik dan gebruik van een goede allround boilie van TTB Baits. Nu is elke boilie bijna wel overal en altijd in te zetten maar het is vooral de prijs die dan de doorslag geeft. Scopex is bijvoorbeeld een goede keuze, maar bijna elk jaar maak ik wel gebruik van de voor dat jaar bedachte zomerspecial uit de keuken van Jacco. Of die er dit jaar weer komt, ik heb wel een idee maar anders hebben we altijd nog een Strawberry-Fish of iets anders uit hetzelfde segment zoals bijvoorbeeld een Garlic RR Fish of Red Pistache. Soms kies ik voor meerdere soorten om meer vissen aan te spreken.

Door het mengen van verschillende soorten en formaten boilies hoop ik meer vissen aan te spreken.

Een lekkere scheut van de mierzoete Partikel Booster erover heen een dagje van te voren en ik weet dat het op aasgebied wel snor zit.

Zonder gedoe met werppijpen, gewoon hier en daar wat schepjes aas laten vallen.

Als het heel hard loopt, dan zal ik vooral tijdens het voorvoeren gebruik maken van geweekte en kort gekookte kippenmais en misschien wat tijgernootjes. Dit is een goede optie om de stekken wat aan te zwengelen, tijdens het vissen laat ik dit echter achterwege. Dan gebruik ik slechts een grof formaat boilie als haakaas en wijd verspreid een paar handen van hetzelfde balletje in 20 en 24 mm formaat. Tijgernoten als haakaas is een keuze die velen wel maken, zeker als je aas moet concurreren met natuurlijk voedsel is het goed alle opties open te houden.

Tijgernoten als haakaas, concurrentie met natuurlijk voedsel.

Op deze manier heb ik vorig jaar ook best lekker gevangen. Er waren nachten bij dat slaap niet aan de orde was (vooral tijdens de wat mindere periodes qua weer na een lange warme periode), maar er kwamen af en toe ook knappe verrassingen voorbij. Het is vooral de vrijheid en de mogelijkheid van kans op grote vissen die het grote open-water-stelsel voor mij de voldoening geeft. De makkelijke stekken laten we links liggen, de druk beviste putten worden vermeden en zolang ik niemand bezig zie als ik zelf zit te vissen ben ik meer dan tevreden. Ik zit er tenslotte ook voor mijn ontspanning.

Soms is een beetje geluk wel fijn. Dertiger nummer drie van een instant nichtje op een nieuwe stek, gevangen met de Tutti Frutti zomerspecials in de herfst.


Dick vertelt: Zolang de watertemperatuur onder de 12 graden is doe ik zuinig met vettige/eiwitrijke boilie. Maar dat stadium zijn we natuurlijk al gepasseerd!

Deze spiegel ging voor de bijl met een watertemperatuur van net boven de 12 graden en al duidelijk van ESS.

Wanneer de temperatuur gestaag begint te stijgen en je de plekken weet waar de vis zich bevindt kun je mondjesmaat wat gaan voeren, maar doe vooral niet te gek. Beter te weinig dan te veel! De kans om met een te grote voerhoeveelheid je eigen glazen in te gooien ligt dichterbij dan je denkt. Een mooie verhouding vind ik zelf zo’n 70% Scopex Cream of Fiber Ice in combinatie met zo’n 30% van een eiwitrijkere boilie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Garlic RR Fish of de nieuwe in het assortiment: de Brainwave.

De juiste verhouding om op ‘safe’ te spelen.

Deze verhoudingen zijn puur richtlijnen waar ik mij meestal aan hou om op ‘safe’ te spelen. Wanneer ik wel vis in de zone weet te lokaliseren maar geen aanbeten forceer, biedt soms een baitsoak nog weleens een oplossing. Nét even dat beetje extra attractie om de vis aan het azen te krijgen. Als de watertemperatuur over de 12 graden stijgt kan je de verhouding voorzichtig aanpassen naar 50/50.

Net even dat beetje extra attractie.

De paai is geweest, vreten maar!

Wanneer de karpers massaal gepaaid hebben zul je merken dat de vissen wel wat lusten. De watertemperatuur is inmiddels gestegen en de vissen hebben honger!. De hoeveelheid eiwitrijkere boilies kan je nu met gemak wat opschroeven, aangezien de behoefte aan eiwitten nu hoog is. Ik ben zelf een voorstander van veel voeren aangezien ik veel op wateren vis waar het bestand aan vis hoog is. Teveel voeren is hier niet snel aan de orde wanneer de vis zich massaal in de zone bevindt. Een groot deel van de aanwezige karpers zijn vaak kleinere vissen en het is vaak de kunst om hier de grotere vissen uit te selecteren. Meestal voer ik één stek ruim aan en wanneer de lijnen nat gemaakt worden vis ik één hengel op het voer en als de situatie er naar is, twee hengels een stuk buiten het voer. Ik praat dan al gauw over een 50 a 100 meter verderop.

Het is vaak de kunst om de grotere vissen tussen de kleinere uit te selecteren.

De boilies die ik als haakaas gebruik zijn dan minimaal 24 mm en soms vis ik er zelfs twee onder elkaar. Het ligt een beetje aan het aantal aanbeten, maar wanneer die vlot door lopen laat ik soms de snowmanpresentatie ook achterwege. Je zult net zien dat door het visuele aspect, de kleinere vis de grote nét voor is. Ik wil hiermee niet zeggen dat je op deze manier ineens alle dikke vissen vangt maar je vist op deze manier toch nét even iets selectiever. Mocht de portemonnee dit niet toelaten, dan kan je altijd nog een verhouding maken waarin de hoeveelheid van de goedkopere boilies hoger is.

Hoe meer soorten aas, des te meer vissen je aan kunt spreken.

Verder gebruik ik soms gerust 3 of 4 verschillende soorten boilies door elkaar heen. Door soms ook wat te wisselen met het soort haakaas kan je zien waar de voorkeur ligt. Hoe meer verschillende soorten je gebruikt, des te meer vissen je aan kunt spreken.

Veel succes, namens TTB Baits,

Sven & Dick


Voor meer informatie over de boilies in dit artikel, check de website van TTB Baits.Source link via KWO voor www.karpervijvers.be

Translate »